Je bent hier:Home-Artikel-Wat is Netflix

Wat is Netflix

Deze week staan de kranten en tv-programma’s er vol mee. Netflix komt naar Nederland! Maar wat is netflix nu precies? Hieronder beschrijven wij wat netflix is en of een abonnement iets voor jou is.Deze week heeft Netflix aangekondigd dat ze hun diensten ook in Nederland gaan aanbieden. Maar wat zijn hun diensten precies? En hoe gaat dat in Nederland eruit zien?

Netflix is een van oorsprong Amerikaanse online on-demand streaming internetdienst. Een dienst die door middel van streaming films en series aan zijn gebruikers aanbiedt voor een vast bedrag per maand. Origineel begin Netflix als dienst waar men films en series kon bestellen die ze vervolgens via de post naar de klanten werden gestuurd. Met het beschikbaar komen van snel internet heeft Netflix zijn activiteiten met name naar het internet verplaatst.

Wat is on-demand?

On-Demand betekent niet meer dan “op aanvraag”. In het geval van Netflix betekent dit dat de gebruiker de gewenste film of aflevering van een serie aangeboden krijgt op aanvraag, dus wanneer hij of zij het wil ontvangen, en niet zoals bij televiesie, wanneer de tv-zenders het uit willen zenden. Dit biedt uiteraard grote vrijheid voor de gebruiker.

Wat is Streaming?

Streaming is een techniek waarbij de verzender en ontvanger op dát moment met elkaar in verbinding staan. De verzender (Netflix) zendt op het moment dat de gebruiker er om vraagt (on-demand) de videobestanden naar de ontvanger (Netflix abonnee). Hierbij kan het bekijken van de video dus direct beginnen en hoeft deze niet eerst helemaal gedownload te zijn. Daar staat tegenover dat (mits je geen truuks uithaalt) je de videbestanden niet opgeslagen hebt op je computer en je dus altijd met (redelijk snel) internet verbonden moet zijn om streaming videos te ontvangen en dus van Netflix gebruik te maken. Je computer komt niet vol met oude video bestanden te staan.

Het aanbod van Netflix

Netflix heeft een zeer uitgebreid aanbod aan films en series in zijn assortiment. Helaas geldt het volledige aanbod alleen voor Amerika en is er in veel Europese landen een duidelijk beperkter aanbod. In Amerika heeft een Netflix gebruiker meer dan 13000 films en tv-series als keuze, in Groot-Brittannië zijn dat er ruim 2600 en in Zweden iets meer dan 2000. Dit komt doordat de (erg ouderwetse) film en tv industrie nog steeds verschillende lincenties per land gebruiken. Wat het precieze aanbod in Nederland zal zijn is nog niet bekend.

Leuk om te vermelden is het feit dat Netflix ook zelf series uitbrengt. Dit zijn soms verbazingwekkend goede series zoals House of Cards. Ook heeft Netflix ooit een tweede seizoen voor Arrested Development geproduceerd.

Prijs

Over de prijs van een abonnement voor Netflix in Nederland zijn nog geen officiële uitspraken gedaan. Betrouwbare bronnen hebben inmiddels gemeld dat de prijs op 7.99Euro per maand zal komen te liggen voor gebruik op twee apparaten op hetzelfde moment. Voor vier apparaten zal de prijs op 11.99 euro komen te liggen. Netflix geeft zelf aan eind van dit jaar officieel beschikbaar te komen voor Nederlandse gebruikers.

Alternatieven

Momenteel zijn er in Nederland weinig andere alternatieven beschikbaar. In Amerika is naast Netflix ook Hulu erg populair. Hulu heeft vanwege een aantal sterke media-partners een erg leuk aanbod aan films en met name series. In Nederland zitten we tot op heden vast aan youtube of het downloaden van films en series met Torrents of nieuwsgroepen.

Ik betwijfel of Netflix het downloaden zal gaan vervangen. Het zal in ieder geval een goede optie bieden voor mensen die niet goed met het downloaden van films en series overweg kunnen. Gezien het toch enigzins beperkte aanbod zal het voor de meeste film- en seriefanaten nog geen alternatief voor downloaden uit illegale bron zijn.

Nu al Netflix gebruiken

Nu rijst voor sommige mensen natuurlijk de vraag, kan ik Netflix al gebruiken in Nederland. Het antwoord daar op ja! Helaas is het niet simpel. Om Netflix te gebruiken moeten we doen alsof we ons in een van de landen waar netflix al beschikbaar is bevinden. De besten keuze is dan natuurlijk Amerika, omdat daar het grootste aanbod aan films en serieus is en de prijs het laagst (7USD). We moeten Netflix laten geloven dat we ons in Amerika bevinden. Dit kunnen we doen door gebruik te maken van een VPN verbinding. Dit is een (veelal beveiligde) verbinding waarbij al je internetverkeer via een bepaalde server in een bepaald land verzonden wordt waardoor het lijkt dat de originele aanvraag vanuit dat land komt. Deze server stuurt al het verkeer alleen maar door en dus komt de informatie uiteindelijk weer bij jou uit.

De VPN verbinding moet met een snelle server zijn, omdat het streamen anders niet vlekkeloos verloopt. In de meeste gevallen zul je dus ook een abonnement bij een goede VPN aanbieder moeten nemen. Deze kosten meestal rond de 7 euro per maand. Mocht je hier interesse in hebben dan kan ik er een aantal advieseren. Laat dit dan weten in de comments.

By | 2017-04-15T17:57:39+00:00 april 15th, 2017|Categories: Artikel|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment