Je bent hier:Home-Nieuws-Vliegtuigen op afstand te hacken

Vliegtuigen op afstand te hacken

Piloot en beveiligingsexpert Hugo Teso heeft ontdekt dat vliegtuigen op afstand te kraken zijn. Het zou hierbij gaan om burgerluchtvaart vliegtoestellen welke beinvloed kunnen worden via de communicatie die het vliegtuig met de grondstations heeft. 

Vandaag deed eerder genoemde Hugo Teso in Amsterdam op de “Hack-in-the-box” bijeenkomst zijn bevindingen uit de doeken. Het te hacken systeem is het zogenaamde aircraft communications addressing and reporting system waarmee het vliegtuig met personeel op de grond communiceert. Een van de voornaamste taken van het systeem is het automatisch detecteren en rapporteren van grote veranderingen in fases van de vlucht. (De OOOI fasen: Out of the gate, Off the ground, On the ground, and Into the gate).
Het ACARS systeem zorgt voor realtime info mbt de fases van de vlucht waar grondpersoneel vervolgens op kan inspelen.

Hugo verklapt niet hoe hij toegang heeft gekregen tot het systeem omwille van veiligheid, aangezien een groot aantal van de lekken nog niet gedicht is. Het systeem stamt uit de 80-er jaren en is dus erg gedateerd. Om de extreme gevaren aan te tonen heeft Hugo zelfs een app voor android ontwikkelt waarmee hij het ACARS-systeem kan beinvloeden.

Overigens geeft Hugo aan dat hij de techniek direct in de praktijk heeft getest, maar dat hij via ebay en andere internetdiensten 2de-hands hardware heeft aangeschaft om zijn hacks op te testen. Hij verzekert dat de hacks ook in de huidige praktijk toegepast kunnen worden.

By | 2017-04-15T17:54:42+00:00 april 15th, 2017|Categories: Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment